dinsdag 19 september 2017

VoorZorg

Sinds ik zwanger was kreeg ik hulp van een VoorZorg verpleegkundige. Daar heb ik zo een goede ervaring mee op dit moment, dat ik dat met jullie wil delen.

Toen ik er net achter kwam dat ik zwanger was, heb ik op advies van de huisarts mij aangemeld (via de GGD) bij VoorZorg.

VoorZorg is voor jonge vrouwen tussen de 15 en 26 jaar die zwanger zijn van hun eerste kind. Weinig of geen opleiding hebben gevolgd en bijkomende zorgen en/of problemen hebben. Zij krijgen ondersteuning bij hun zwangerschap en bij het verzorgen+opvoeden van hun kind door een VoorZorg verpleegkundige.
Je kunt hierover meer info vinden op de site van GGD Waterland.

Al snel na mijn aanmelding werd ik gebeld en kreeg ik een intake gesprek met Jessica.
Tijdens dat intake gesprek werd mijn situatie besproken en werd er gekeken of het klikte tussen Jessica en mij. Want ja, als je voor een lange periode met elkaar gaat communiceren, is een goede klik wel fijn.

Met Jessica had ik eigenlijk gelijk al een klik. Bij haar kreeg ik het gevoel dat ze betrouwbaar was en dat zij mij veel kon gaan leren. En dat is ook zo.

Het plan is dat Jessica bij ons blijft tot dat Amy 2 jaar is. We zien elkaar 1 keer in de 2 weken en bespreken we wat er in de tussen tijd is gebeurd.

Het gaat ik mijn geval niet alleen maar over het opvoeden van Amy. Maar ook over hele persoonlijke dingen. Jessica weet inmiddels alles over mij. Maar dan ook echt alles. Ik kan alles bij haar kwijt en ze geeft altijd goede adviezen.

Ikzelf ben vrijwel door alles wat ik heb meegemaakt, een nogal negatief persoon geworden. Ik kan in alles wel wat negatiefs zien. Jessica leert me om anders te denken en dingen weer positief in te zien.

Naast dat Jessica er veel voor mij is, helpt zij me ook met vragen en adviezen over Amy. Zo filmt ze bijvoorbeeld als ik Amy in bad doe. Dit laat zij mij later terugkijken zodat ik kan zien hoe Amy contact met mij zoekt en hoe ik daar op reageer. Daar kan je zoveel van leren!
Ook is dat heel leuk om te zien, omdat ik als alleenstaande moeder niet veel op foto's sta.
In die 2 en een half jaar dat Jessica bij ons is, filmt ze ons een paar keer en uiteindelijk zet ze alle filmpjes op een USB-stick en geeft ze dat aan mij. Super leuk voor later!

In mijn geval is het helpen met het opvoeden van Amy niet echt nodig omdat dat mij vrij goed af gaat. Maar soms komt Jessica wel bij een aanstaande moeder die wat meer hulp met haar baby nodig heeft. Jessica helpt en geeft je veel goede adviezen bij het verzorgen van je kindje.
Jessica is totaal niet betweterig en ze zegt ook niet dat je haar advies moet opvolgen. Ze heeft het beste met je voor en laat je vrij genoeg om je eigen keuzes te maken.

Heel veel (tiener) moeders willen geen hulp omdat ze dan denken dat hun kindje misschien bij hun wordt weggehaald. Of ze zijn zo onzeker dat ze geen hulp durven te vragen of stiekem gewoon heel koppig en eigenwijs zijn.
Don't be scared!
VoorZorg is geen jeugdzorg of 1 van dat soort instanties. Met VoorZorg hoef je echt niet bang te zijn of je te schamen. Ik raad VoorZorg echt aan.
Ik heb zoveel steun aan Jessica! Zelfs bij belangrijke afspraken stond ze me bij.

Ik heb een klein interview met Jessica gedaan;

1. Kun jij in het kort vertellen wat VoorZorg inhoud?
- VoorZorg is een vrijwillig langdurig preventie programma wat jonge meiden die zwanger zijn van hun 1e kind, ondersteunt op het pad naar het moeder worden en het moeder zijn. En gaande weg hebben we het over alle domeinen van het leven zoals gezondheid van moeder en kind, leefomgeving (is deze veilig voor moeder en kind), levensontwikkeling (werk/school of andere dagbesteding), relaties (zijn er veel problemen of ruzies, van wie kan je steun krijgen), moederschap (van zwangerschap tot tot en met de opvoeding en regelen van kinderopvang), hulpbronnen (waar kan ik bij de gemeente terecht voor bijvoorbeeld uitkering, hulp bij financiën, consultatie bureau). Door middel van een lange periode 1 keer in de 2 weken langs komen, bouw je een vertrouwensrelatie op en kun je vanuit een veilige omgeving werken aan al deze domeinen, totdat het kindje 2 jaar is. Gezondheid (geestelijk en lichamelijk) is een heel belangrijk onderwerp waar we het bijna elk huisbezoek over hebben. Want met een goede gezondheid biedt je je kind en jezelf grotere kansen voor een goede ontwikkeling en perspectief op het leven met betrekking tot dagbesteding, relaties, zingeving, je prettig voelen en er voor je kind kunnen zijn.

2. Help je meer tienermoeders of ook vaak moeders tussen de 20/26 jaar?
- VoorZorg is er voor meiden die voor het eerst moeder worden met de leeftijd tussen de 15 en 26 jaar en soms hebben we een uitzonderingen. De meeste meiden die ik zie, zijn tussen de 19 en 23 jaar.

3. Wat vind jij het mooiste aan het hele proces?
- Dit vind ik een hele mooie vraag.. Ik voel me elke keer dankbaar en nederig dat ik dit werk als VoorZorg verpleegkundige mag doen! Het is denk ik de meest bijzondere periode van de moeders leven want er gebeurd zoveel! Het moeder worden, de transformatie van puber naar volwassenheid van het moeder zijn, de zorg voor een baby en alles wat daarbij komt kijken. Dat ik daar een rol in mag spelen, als steun, vind ik heel waardevol.

4. Zou jij iemand snel aanmelden bij een jeugd instantie zoals bureau jeugdzorg?
- Nee, dat zou ik zeker niet doen! Ik vraag me eerst af, hoe is de situatie? Is deze onveilig of ongezond voor het kind en de moeder? Dan zouden er best mogelijkheden bestaan om de situatie positief te veranderen. En daar zou ik het dan met de moeder over hebben. Wat kunnen zij, eventuele partner, familie en netwerk er aan kunnen doen om de situatie beter te maken. In vertrouwen zou ik werken aan mogelijkheden, oplossingen en vooral de hobbels die op het pad komen bespreekbaar maken. Dan komt er in plaats van angst weer meer harmonie. Ik volg zoveel mogelijk de harte wensen van de moeder en kijken we stap voor stap hoe dat gaat. We kijken naar oplossingen in plaats van te focussen op de problemen. Het kan soms zo zijn dat er onvoldoende mogelijkheden zijn doordat iemand geen netwerk heeft of zo belast is met stress dat er een hulp instantie wordt raadgepleegd. Dat kan bijvoorbeeld de jeugdverpleegkundige van het consultatie bureau zijn of iemand van het jongeren loket. Dit zijn allemaal ingangen om bepaalde hulp te krijgen die je nodig hebt als je zelf niet kan. Je hoeft niet alles alleen te doen als het even niet gaat. En toegeven dat je iets niet kan of durft is heel moedig. Velen meiden vinden namelijk dat ze alles zelf moeten kunnen en doen en dat ze niemand nodig hebben. Dit komt vaak ook voort uit hun eigen levensgeschiedenis. En het feit dat ze jong zijn er er veel vooroordelen zijn ten opzichte van jonge moeders. Alleen soms blijven ze hangen in hun vervelende situatie en dan kan ik een schakel zijn tussen de moeder en de andere hulp instantie. Ik ga soms mee naar een afspraak met verloskundige of maatschappelijk werker, een kinderdagverblijf om een rondleiding en intake gesprek te krijgen of iets anders. Eigenlijk alle moeders die ik ken zeggen allemaal hetzelfde; ze willen allemaal een goede moeder zijn voor kun kind. En dat ondersteun ik graag!

5. Vind je het niet moeilijk om na 2,5 jaar bij een moeder weg te gaan?
- Vaak moet ik me er geestelijk op voorbereiden om mijn begeleiding af te sluiten. Gelukkig zit er een afbouwfase in het programma. De laatste 6 maanden zie ik de moeder nog maar 1 keer per maand. En soms sturen moeders nog wel eens een appje na die 2,5 jaar. En als ze daarna toch nog vragen hebben beantwoord ik die graag.

6. Als 2,5 jaar niet genoeg is voor een moeder zijn er dan nog andere opties?
- Ik kijk altijd samen met de moeder hoe het gaat als we het einde van het VoorZorg programma naderen. Dan kijken we of er nog ondersteuning nodig is en wie deze kan gaan bieden. Heel soms begeleid ik een moeder iets langer dan 2,5 jaar om bepaalde hulp goed door te kunnen laten gaan.

7. Hoe vind jij mij als moeder?
- Ik vind jou een zorgzame liefdevolle moeder voor Amy en je bent een pitbull als het om haar gaat. Ze komt niets te kort. Jou ontgaat niets als het om Amy gaat. Je ziet wanneer ze iets leuk vindt of juist niet. Wanneer ze moe is of wanneer ze uitgedaagd wil worden om te spelen. Je geeft zelf aan dat ze een heel makkelijk kindje is die weinig huilt en piept. Het is een deel door Amy haar temperament maar ook denk ik door wat jij doet met Amy. Je luistert en observeert Amy zo goed dat je weet wat ze nodig heeft. Dit geeft haar vertrouwen, want als zij zich niet lekker voelt, zorg jij ervoor dat haar gevoel van stress omlaag gaat. Zodat zij zich weer fijn voelt. Ik denk dat jij nog zoveel in je hebt om te laten stralen, om ontdekt te worden en je eigen pad te volgen in dat wat je graag wilt en doet. Je kan goed reflecteren en overdenken. Je weet waar je zwakke en sterke punten liggen, en daar kan je ver mee komen als je dit weet. En zelfs zwakke punten kunnen goede kanten zijn. Het is maar net hoe je er naar kijkt.

8. Heb je tips of adviezen voor mij?
- Blijf geloven in je eigen kunnen.. je hebt je eigen pad in het leven. Ga onderzoeken en her-ontdekken wie jij bent en wat je wil. Je zegt dat je een negatieve kijk op het leven hebt, je hebt last van somberheid/depressie, alleen dat ben 'jij' niet. Het is iets wat je overkomt en wat in gaat nestelen. Je bent een diamantje die besmeurd is onder een laagje modder. Die modder is gekomen door jou voorgeschiedenis. Het heeft je gevormd en is wat het is, het is oke. En wanneer je er zelf aan toe bent is het tijd om je er langzaam van de ontdoen. Ik geloof in jou, je hebt veel krachten dus dit ga je overwinnen! Veel belangrijker is, hoe geloof jij in jezelf? Hoeveel vertrouwen en liefde heb jij voor jezelf? En hoe kan je er voor zorgen dat je minder gaat piekeren en denken, maar meer in je hart, in liefde en vertrouwen? Amy is op je pad gekomen en is er niet voor niks. Jij kan haar een hele boel leren en dat doe je nu al. Jij bent er bijvoorbeeld altijd voor haar, jij bent haar thuishaven waar ze kan komen wanneer ze steun nodig heeft. Je laat haar duidelijk zien wat verantwoordelijkheid nemen is en je regelt je zaakjes goed. Je bent kritisch en waait niet met alle winden mee. Blijf zoveel mogelijk bij jezelf (en dan doe je steeds meer en meer merk ik). En kijk wie je beste raadgever is, is dat het duiveltje vol angsten of het engeltje vol liefde in je hoofd? En oja.. Ik vind het zo bijzonder dat jij dit nu doet. Een stuk schrijven over VoorZorg, jou, Amy en mij. En wát je ook schrijft dat vindt ik met wijsheid geschreven en is mij dierbaar. De vragen zijn uit je hart geschreven. Ik heb dit nog nooit eerder van een VoorZorg moeder gekregen. Het siert jou en zegt iets over jou dat je dit doet. Heel bijzonder, en je hebt nog een groter doel; dat is dat meer meiden dit programma mogen ontvangen. Echt helemaal top vind ik! Groetjes Jessica

Meer informatie kun je vinden op de site van VoorZorg; www.voorzorg.ncj

Dit zijn gemeentes waar ze VoorZorg aanbieden; Medemblik, Hoorn, Alkmaar, Den Helder, Amsterdam, Utrecht, Ede, Wageningen, Purmerend, Zaanstad, Zwolle, Lelystad, Rotterdam, Breda, Almere, IJsselland, Rijnmond. Het kunnen er nog meer zijn. Je kunt hiervoor ook altijd informeren bij je gemeente.

Vragen mag je altijd stellen!

1 opmerking: